Sonia Delaunay 1914 Prismes electrique

Abstrakt kunst

Abstrakt kunst er en fællesbetegnelse for al kunst der ikke har et genkendeligt motiv. Det kan altså være abstrakt og fx ekspressionistisk samtidig.

Hvad er det modsatte af abstrakt kunst?

Kunst der forestiller noget konkret opstilles normalt som modsætningen til abstrakt kunst. Det kan nogle gange godt være svært at se, om kunst er abstrakt eller har et genkendeligt motiv.

Hvad er abstrakt maleri?

Abstrakt maleri er billedkunst som ikke ligner noget genkendeligt. Det er med andre ord nonfigurativt.

Billederne består primært af farver og former, som udelukkende er der for deres eget udtryks skyld.

Abstrakt kunsthistorie

Abstrakt kunst blev til i vesten i det tyvende århundrede, men har eksisteret som islamisk og asiatisk kunst i mange tusinde år. Nærmere bestemt siger man, at den abstrakte kunst i vesten startede omkring 1910 og i 1912 udkom Über das Geistige in der Kunst, som er den russiske maler og kunstteoretiker Wassily Kandinskys manifest der omhandler det åndelige i kunsten.

Hvordan laver man et abstrakt maleri

I abstrakt kunst er fokus på farver og former, men der er ingen regler som skal følges. Der kan både tales om den (vigtige) følelse maleren har mens hun maler, og den følelse beskueren gerne skal opnå ved at dvæle ved værket.

Et abstrakt værk behøver hverken være smukt, grimt eller kunne analyseres længe. Det kan blot være et redskab til følelser.

Kendte kunstnere der har malet abstrakt kunst

  • Wassily Kandinsky (1866-1944)
  • Piet Mondrian (1872-1944)
  • Kazimir Malevich (1878-1935)
  • Sonia Delaunay (1885–1979) som har malet dette indlægs hovedbillede

Alle ikoniske malere, der på hver sin måde har bidraget til den malerkunst vi tager for givet i dag.

Maler en kendt eller ukendt kunstner et helt sort billede i dag, vil vi ikke synes det er noget særligt. Men da Malevich udstillede sit værk “Sort kvadrat” første gang i 1915, vakte det skandale og ruskede gevaldigt i kunstbegrebet.

I danmark kan fx nævnes Per Kirkeby som malede smukke formationer i farver, uden et konkret motiv.

Scroll til toppen